TEČAJI

V DRM organiziramo tečaje pod okriljem mednarodne zveze CMAS (Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques) in SPZ (Slovenska Potapljaška Zveza). Tečaji potekajo v skladu s Pravili Potapljanja Slovenije (PRAPOS).

CMAS P1

Začetni potapljaški tečaj

CMAS P2 in P3

Nadaljevalni potapljaški tečaj

CMAS NITROX in DAN O2 Provider

Nadaljevalni potapljaški tečaj

CMAS P1

Začetni potapljaški tečaj

V skladu z zvezo CMAS so naši tečaji temeljitejši in trajajo dlje časa od konkurenčnih, profitno usmerjenih potapljaških šol. Poudarek na obvladovanju tako teoretičnega, kakor tudi praktičnega dela snovi zahteva, da že začetni potapljaški tečaj traja dva tedna. V učilnici boste zvedeli vse potrebno iz poglavij fizike, fiziologije, planiranja potopov, za varno in brezskrbno potapljanje. V bazenu pa se boste preko vaj naučili v praksi uporabljati potapljaško opremo, uravnavati plovnost, prazniti masko in še marsikatero podvodno veščino, celo osnovne tipe reševanja.

Po končanih predavanjih vas bo čakal teoretični izpit, praktično znanje pa boste lahko pokazali na zaključ-nem vikendu v Fiesi, ko boste vaje iz bazena demonstrirali tudi pod morsko gladino. Ob uspešno zaključe-nem teoretičnem in praktičnem delu izpita, boste prejeli mednarodno veljavno potapljaško izkaznico CMAS P* in se s tem uradno pridružili svetovni potapljaški skupnosti!

Predavanja bodo potekala v klubskih prostorih DRM na Sneberski cesti 102 v Ljubljani. Po opravljenem izpitu iz teorije sledijo praktične vaje v bazenu. Zaključek potapljaškega tečaja je na morju.

Tečajnina 250€

 • strokovno vodstvo tečaja pri praktičnem in teoretičnem pouku
 • izposoja avtonomne potapljaške opreme (jeklenka, regulator, kompenzator plovnosti, obleka, uteži)
 • izvedba praktičnega izpita na morju ter dva dodatna stažna potopa
 • vstopnina na bazen
 • polnjenje jeklenk
 • izdaja diplome in mednarodne potapljaške CMAS izkaznice
 • članarina društvu DRM za tekoče leto
 • letna članarina Slovenski potapljaški zvezi (SPZ)
 • učna literatura – knjiga POTAPLJAČ 1* s potapljaškimi tablicami
 • potapljaška knjižica (karnet)
 • društvena majica

Pogoji za vpis na potapljaški tečaj: znanje plavanja, starost najmanj 14 let, lastne plavuti, maska in dihalka, ustrezno zdravstveno stanje*, poravnana akontacija v višini 50 € na društveni račun.

Učni program: Teoretični del: fizika potapljanja, fiziologija potapljanja, potapljaška oprema, planiranje potopov, dekompresija, podvodno okolje in etika. Praktični del: vaje iz prostega potapljanja, vaje iz potapljanja z avtonomno potapljaško opremo na stisnjen zrak, vaje iz reševanja.

Okvirni urnik tečaja:

Pon: 18:00 – 19:00 – Informativni sestanek, uvod v tečaj
Tor: 18:00 – 20:00 – Fizika potapljanja
Sre: 18:00 – 20:00 – Fiziologija potapljanja
Čet: 18:00 – 20:00 – Potapljaška oprema
Pet: 18:00 – 20:00 – Planiranje potopov, dekompresija, okolje in etika, priprava na bazen
Sob: 10:00 – 12:00 – Praktične vaje na bazenu
Ned: 10:00 – 12:00 – Praktične vaje na bazenu
Pon: 18:00 – 20:00 – Izpit iz teoretične snovi in diskusija
Tor: večerni termin – Praktične vaje na bazenu
Sre: večerni termin – Praktične vaje na bazenu
Čet: 20:00 – 22:00 – Prevzem polnih jeklenk v klubskih prostorih
Sob: cel dan – Praktične vaje na morju (Fiesa), popoldansko druženje, skupno kosilo/večerja
Ned: cel dan – Praktičen izpit, dva vodena potopa (Fiesa), skupno kosilo

Zahtevani obseg teoretičnega in praktičnega znanja za vse kategorije potapljačev predpisuje PRAPOS. Vse dodatne informacije o tečajih lahko dobite po elektronski pošti (tecaji@drm-drustvo.si), na forumu, vsako sredo od 20 – 22 ure na sedežu društva. * Pred začetkom vsak tečajnik podpiše izjavo o zdravstvenem stanju. Zdravniški pregled je zaradi vaše varnosti potreben v primeru zdravstvenega stanja, ki bi lahko bilo nezdružljivo s potapljanjem. Prijavi se na tečaj in postani del svetovne potapljaške druščine! Ob prijavi je potrebno na račun društva nakazati akontacijo v vrednosti 50€ z obveznim pripisom imena tečajnika in vrsto tečaja, na primer: akontacija P1 Janez Novak (pokažete fotko nakazila na prvem srečanju). Račun društva: SI56 0284 3026 4834 430 pri N Banki (NLB).

CMAS P2 in P3

Nadaljevalni potapljaški tečaj

Mladi potapljači pogosto sprašujejo, zakaj bi se udeležili nadaljevalnega tečaja, ko pa že imajo mednarodno licenco  P* in se lahko potapljajo po mili volji.

Odgovor je povsem preprost. Začetni tečaji dajo kandidatu osnovno znanje, ki ga rabi za varen vstop v podvodni svet. Tak potapljač pa je daleč od tega, da bi bil samostojen, oziroma imel dovolj teoretičnega, organizacijskega in praktičnega znanja za varno organiziranje in vodenje potopov ter potapljanje v zahtevnejših pogojih. Na nadaljevalnih tečajih P2 in P3, dobi kandidat poglobljeno teoretično znanje, na vajah pa mora pokazati marsikatero podvodno veščino in popolno suverenost.

Znanje, ki ga dobite na P2, vam omogoča samostojen vstop v vodo in vodenje potapljačev z nižjo kategorijo. Prav tako utrdite uporabo tablic in planiranja tako nedekompresijskih kot tudi dekompresijskih potopov.

Licenca CMAS P3 je najvišja rekreativna kategorija, ki jo potapljač lahko doseže. S pridobljeno licenco postanete vodja potopov. Zahtevano teoretično in praktično znanje je tukaj na najvišjem nivoju, ustreznost kandidatov pa poleg društvenih inštruktorjev preveri še delegat Slovenske potapljaške zveze (SPZ). Tečaj je obsežen in traja 3 tedne.

Tečajnina 250€

 • strokovno vodstvo tečaja pri praktičnem in teoretičnem pouku
 • vstopnina na bazen 
 • izvedba praktičnega izpita na morju 
 • učna literatura – knjiga Potapljač 2 oz. Voditelj potapljanja
 • polnjenje jeklenk
 • morebitna izposoja avtonomne potapljaške opreme (jeklenka, regulator, kompenzator plovnosti, obleka, uteži – tečajniki P3 morajo imeti lastno opremo, tudi kompas in dekompresijsko bojo!)
 • garderoba in uporaba tušev po potopih na morju (Norik center Piran)
 • diploma in mednarodna potapljaška izkaznica CMAS

Pogoji za vpis na napredne potapljaške tečaje:

Potapljaški tečaj CMAS P2: starost najmanj 15 let, vsaj 20 opravljenih potopov kot P1 – od tega vsaj 10 globljih od 10 m; Članstvo DRM*, Članstvo SPZ*, zaželen je zdravniški pregled, poravnana akontacija v višini 50 € na društveni račun.

Potapljaški tečaj CMAS P3: starost najmanj 18 let, vsaj 40 opravljenih potopov kot P2 ali enakovredne potapljaške kategorije – od tega vsaj 20 potopov globljih od 30 m, članstvo DRM v tekočem letu*, članstvo SPZ v tekočem letu*, zaželen je zdravniški pregled, poravnana akontacija v višini 50 € na društveni račun. Kandidat mora imeti opravljena specialna tečaja (1) prve pomoči s kisikom – angl. DAN O2 Provider in (2) tečaj CMAS Nitroks potapljač – oba tečaja organiziramo po potrebi pred izvedbo P3 tečaja. Potrebno je imeti opravljen specialni tečaj potapljač-reševalec (izvaja se v sklopu P3 tečaja in je vštet v ceno P3 tečajnine). Slika kandidata (format enak kot za osebno izkaznico ali jpg 500×700 pikslov).

Okvirni urnik tečaja:

Pon: 18:00 – 21:00 – Fizika
Tor: 18:00 – 21:00 – Fiziologija I
Sre: 18:00 – 21:00 – Fiziologija II
Pet: 18:00 – 20:00 – Prva pomoč in reanimacija*
Pon: 18:00 – 21:00 – Oprema
Tor: 18:00 – 21:00 – Okolje in potapljanje v različnih pogojih
Sre: 18:00 – 21:00 – Načrtovanje potopov
Pet: 18:00 – 20:00 – Kompresorji*
Pon: 18:00 – 20:00 – Izpit iz teorije in diskusija
Tor: 18:00 – 21:00 – Reševanje
Sre: 18:00 – 21:00 – Praktične vaje iz reševanja – bazen Ig
Sob: cel dan – Praktične vaje in DRM izpit na morju* – Piran
Ned: cel dan – Izpit iz teorije in prakse pred delegatom SPZ (kandidati P3), praktične vaje, potopi – Piran

CMAS NITROX in DAN O2 Provider

SPECIALNI POTAPLJAŠKI TEČAJI

Na društvu prav tako organiziramo tečaje za CMAS NITROX * in DAN O2 Provider. Tečaji so za zaključene skupine in se organizirajo, ko je dovolj interesentov.

Start typing and press Enter to search