Dan potapljačev Slovenije v Fiesi – stažni potopi DRM

 In Uncategorized

V soboto, 3. junija 2017 so PLKjevci naročili lepo vreme in mirno morje. Kot eni glavnih organizatorjev dneva potapljačev Slovenije so že nekaj tednov prej začeli načrtovati dogodek, prav zaradi naročenega vremena pa dokupili nekaj tend za senco, zaradi okoli 300 prijavljenih pa priskrbeli dodatne gasilske komplete miz in klopi. Dan prej so vojski pomagali postaviti šotor, zjutraj pa so magično zrasle vse sence, šank s pijačo, postavljeni so bili vsi gasilski kompleti, vzpostavljena kuhinja in recepcija: začele so se prve prijave, pozdravi, klepeti z znanci in potopi. Dobrodošlica s kavico ob rogljičku je bila dobra osnova za lepo jutro in dan, ob prijavi pa smo vsi udeleženci prejeli tudi lično značko potapljača, ki smo si jo vestno nadeli na majčko poleg imena.

DRMjevci smo lep in odlično organiziran dogodek izkoristili za stažne potope: Gaja in Sanja za nabiranje prvih izkušenj po uspešno opravljenem začetnem tečaju, Alenka K. se je urila v vodenju potopov, Mrki in Irena pa sva prišla malo asistirat in predvsem uživat. Furi je imel foto testiranja v Piranu, Nataša pa je nudila logistično podporo in dopoldne mimogrede in za šalo opravila izpit na faksu. Tudi stara DRMjevca Uroš M. in Andrej N. sta se prišla javit in nas pozdravit ter se odpravila na kakšen potop.

Nekateri so se z ladjo odpravili na razbitini, ostali smo se držali Fiese. Zjutraj smo si še lahko v dobri vidljivosti pogledali razbitinice in inštalacije na pesku, kasneje pa smo se boj držali “grebena” in šteli pisane in mnogovrstne ribe, rakovice idr. Na pesku so pod termoklino (ta je bila na cca. 10m, kjer je temperatura iz zgornjih prijetnih 24 preskočila na 16 stopinj) imeli žur tudi veliki polži ploskoglavci. Po 15-ih minutah potopa sem jin preštela 23 in nehala šteti. Večina je bila aktivnih: s sprednjim delom so zajemali nov kvadratni decimeter peska in se za toliko tudi povlekli naprej, tako so se šetali in prehranjevali obenem. Najbolj zanimivo je bilo seveda opaziti par parčkov pri parjenju. Malo naprej pa plod tega početja njunih sovrstnikov: na pesku ravno in lepo položena jajca.

Na pesku sem tudi našla rjavega morskega konjička in šilo, pa sipe, za katere sem se delala, da jih ne vidim; med skalami pa standardno fieško-piransko postavitev in nastanitev življa.

Ob času kosila so za šankom začeli streči pivo, kmalu so se izkazali tudi kuharji z ekipo: najprej so postregli s kruhki z namazi, sledile so školjke v buzari, potem pa še odlično pečene sardele ali za bolj klasično usmerjene pristaše piknikov čevapčiči in vratovina z žara. Mljask! Sonce je kljub veliki izbiri sence pomagalo prazniti zaloge alkoholne in brezalkoholne pijače, dan se je iz potapljaškega prevesil v bolj klepetalni del. Potrebno je bilo tudi pregledati stojnice ponudnikov potapljaške opreme, ki so se potrudili in za to priložnost znižali cene artikolv. 

Med več kot 260 udeleženci so prednjačili člani PD Murska sobota (okoli 50), PLKjevcev, ki so organizacijsko znatno podprli dogodek, je bilo okoli 20, prisotni DRMjevci pa smo sicer z bolj skromno udeležbo – pa vendarle – častno zastopali društvo.

Moram pohvalit organizatorje za odlično izvedbo dogodka! Bravo! Se vidimo prihodnje leto!

Besedilo in foto: Irena Čok.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search