Zaključen pomladni CMAS P1 tečaj 2017

 In Uncategorized

Letošnjega začetnega tečaja se je udeležilo 7 kandidatk in kandidatov. Nosilec tečaja je bila naš inštruktor Jure (CMAS M1), pomagala sva še inštruktorja Miran (M3) in Irena (M2), na bazenu pa sta se nam izmenično pridružila še vaditelja Martin (P3) in Janja (P3), inštruktor Samo (M1) ter Miha (P3), ki se je uspešno uvajal v delo vaditelja.  

Po teoretičnem delu – predavanjih v društvenih prostorih, je sledil konec tedna na bazenu FŠ. Po prevzemu opreme je sledila razlaga vaj ob bazenu in potem vaje na gladini in pod njo. Tečajniki so bili zelo motivirani, skrbno sledili navodilom in se po najboljših močeh trudili vaje izvesti pravilno in suvereno.

Po uspešnem koncu tedna na bazenu je kandidate potapljače čakal teoretični izpit – pisni test in ustna debata – zagovor. Vseh 7 je uspešno opravilo teoretični del. Po terminu na bazenu med tednom smo se začeli pripravljati na konec tedna na morju: porazdelili smo se po avtih, uredili in se dogovorili glede vse logistike na morju, na društvu prevzeli polne jeklenke.

Fiesa nas je v soboto pričakala sončna, z mirnim morjem. Le vodstvo hotela Barbara nas je s koriti s kaktusi dokaj očitno izrinilo s ploščadi pred njihovim barom, kjer posledično zdaj ne bomo več stalne stranke, morda sploh ne več stranke. Smo pa se prav prijetno pozdravili in se veselili ob srečanju z nekaterimi člani PLK (Potapljači Luke Koper): Borisem, Danico in Pelo. Boris je danes starota PLK, je pa tudi nekdanji član DRM, ki nam je prijazno doniral stare fotografije s poletnih taborov in drugih klubskih dogodkov in pozna kakšno staro štorijo DRMja, ki je današnjemu pomlajenemu vodstvu neznana!

Po sestavljanju opreme smo tečajnike seznanili s fieškim akvatorijem in značilnostmi terena (voščene vetrnice!). Tečajniki so se šli v morje pravilno obtežit in se vrnili po SCUBA opremo, saj je sledilo obvezno plavanje po površini v skupini. Ob povratku uspešno opravljene vaje so sledile vaje po gladino po skupinah z inštruktorji. Odmor, gretje na sončku, pijača in ponovno vaje v morju. Medtem so se nam na stažnih potopih pridružili tudi nekateri člani, več v samostojnem prispevku kolegice Alenke.

Pozno popoldan, ko smo prazne jeklenke odnesli na polnjenje v tamkajšnji potapljaški center Sharky, je sledilo pakiranje opreme v avte in ob odhodu iz Fiese seznanjanje z rdečimi nalepkami na vetrobranskih steklih avtov, ki so s parkiranjem ob zelenici močno ovirali dovoz do hotela Barbara. 

Po vselitvi v sobe na Morski biološki postaji smo na skupni ploščadi 1. nadstropja sestavili društveni žar, prinesli mize in stole ter pripravili vse potrebno za pečenje. Sama sem že zjutraj pred tečajem poskrbela za nakup vsega potrebnega, tako da je bila hrana piknika pripravljena kar hitro. Skupaj z nekaterimi udeleženci stažnih potopov smo pojedli pozno kosilo in si sploh priredili prijeten društveni dogodek.

Proti večeru je sledil obvezni krst novih članov v društvo, ki smo ga vodili inštruktorji. Po začetni zaskrbljenosti tečajnikov, kaj jih čaka, so kmalu spoznali, da je krst predvsem sproščeno zabaven in poln smeha.

Po uradnem delu je sledilo še sproščeno druženje v bližnjem baru, a ne za dolgo, kandidate potapljače je namreč dokaj hitro ulovila utrujenost in jih vzela noč. 

V nedeljo smo se spet sestali v Fiesi, sestavili opremo in se v majhnih skupinah odpravili na izpitne potope, ki so jih kandidati uspešno opravili. Popoldanski potop je bil tako še v okviru tečaja, a že namenjen nabiranju potapljaških izkušenj in več toliko piljenju vaj. Sseveda pod budnim spremstvom inštruktorjev, ki so svežim potapljačem dajali še zadnja navodila glede bodočih stažnih potopov, plovnosti, plavanja ipd. Seznanili in opozorili so jih na marsikatero žival, ki jo bodo tudi v bodoče srečevali na potopih.

Naši novi člani so: Matej I., Mato I., Klemen Ž., Marina R., Neža M., Gaja K., Sanja Š. Dobrodošli v ta nar ta boljšem klubu v mestu!

Besedilo in foto: Irena Čok. 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search