POLETNI DRM TABOR – BRAČ 2019

 In Reportaža

Kratko in sladko – bi lahko povzeli tokratni društveni poletni tabor na Braču. Leta 2017 je bilo tako lepo pod in nad gladino, da smo se želeli vrniti.

Naš gostitelj Big Blue Diving Bol z Igorjem na čelu nas je tudi tokrat toplo sprejel, logistika in lokacije so bile super. Izbira apartmajev na Bolu pa vemo, da je izredna in tako smo bili ob dovolj zgodnji rezervaciji lahko vsi v isti apartmajski hiši.

Tabor je potekal od 30. junija do 6. julija in se ga je udeležilo 15 potapljačev: Irena Č., Jure Me., Nataša R., Samo P., Alenka P. (še v prejšnji reportaži Alenka G.), Janja O., Aljoša G., Boštjan P., Hinko Š., Mojca Š. Š., Jure Ma., Vanesa G., Klavdija R., Nejc T., Branko E. Skupaj smo opravili 159 potopov.

Lokacije potopov na Braču: Golubina špilja (nočni potop), Osibova, Uvala Lučica. Lokacije na Hvaru: Rt Glavna, Rt Travna, Rt Kabal, Rt Smočiguzica, Rt Tatinja, Zala Luka, Pakleni otoki pa Kampanel in bližnja Sika od Vodnjaka.

 Ekipa potapljaškega centra je poskrbela za vodenje potapljačev z začetno kategorijo na globinsko manj zahtevne in prav zaradi vodstva zanimive potope. Vodiči so pohvalili njihovo obvladovanje plovnosti in na splošno korektno plavanje in obnašanje v skupini. Potapljanje z njimi je bilo pravo veselje, so povedali in se nam pri tem kar malo zasmilili, češ, s kom vse imajo na žalost večkrat opravka.

Bolj izkušeni potapljači smo potope v parih ali trojicah po izčrpnih predstavitvah lokacij opravili samostojno. Družbe so nam zaradi učinkovitejše dekompresije delale tudi bočne aluminijevke z nitroksom. Ena lena potapljačica sem si omislila celo podvodni skuter, ki je bil ravno prav hiter za Brankov način potapljanja (!) – rad se mi je pridružil na potopih.

Naužili smo se južnih sten z gorgonijami (žal na nekaterih predelih delno prekrite s sluzjo) in redkimi gerardijami. Našla se je kakšna sramežljiva vejica rdeče korale, pa precej lepo poraščenih, zapuščenih parangalov. Senčni predeli so bili polni spužev, oranžne aksinele so večkrat gostovale lepe polže filidije, plitvejše stene so bile posute z rumenimi drevesci in pozorno oko je lahko tu pa tam uzrlo dobro skrito vretenasto porcelanko. Od polžev smo opazili tudi dalmatinčka, standadrdne flabeline in kratene, kakšnega plamenastega gološkrgarja. Tabinj precej, nekaj škarpen in jastogov, višje, pri gladini pa večkrat omembe vredna srebrnina s fratri, špari, šargi, celo oradami, pa salpe, kakšna hobotnica. V modrem smo včasih lahko opazili tudi jate bukev in modrakov. Na enem izmed potopov je presenetila   speča morska mačka, ki je brezbrižno molela rep iz razpoke v steni. Da je bila scena še bolj kičasta, je maj kot meter dlje na steni počivala še velika škarpena. Od večjih srečanj nas je na pesku ob dnu stene enkrat razveselila tudi grdobina.

Potop na Kampanel je vedno nekaj posebnega – zaradi življa in lokacije, ki je večkrat izpostavljena močnejšim tokovom – tokrat smo imeli srečo. So pa višje ležeče gorgonije v slabi kondiciji, ali bole ali pa posmukane (od mrež?). videli smo tudi nekaj malih gerardij in celo kovača! Drugi potop v bližini je bil na siki od Vodnjaka, ki je orientacijsko zahtevnejši in tudi teren je večji, potrebno je preplavati večje področje do zanimivega rta z gorgonijami  in – zopet! – kovačem.

Teden je hitro minil in čeprav Alenka in posledično Samo zaradi neljube višje sile nista opravila veliko potopov, lahko povzamemo, da je bilo potapljaško druženje DRMjevcev tudi tokrat uspešno, lepo in veselo. Zaključili smo s tradicionalnim piknikom, kjer je gostitelj Igor poskrbel za odlično meso z bližnje gostilne, naši člani pa so poskrbeli za prav tako odlične priloge in tekoče osvežitve. Naši članici Janji je bil ta potapljaški oddih tako všeč, da se je kmalu spet vrnila za daljše časovno obdobje in zgleda, da ne bo edina.

Besedilo in foto: Irena Č.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search