Zaključek pomladanskega P1 tečaja in stažni vikend

 In Reportaža

Od 13. do 26. maja 2019 je na DRM-ju potekal pomladanski začetni potapljaški tečaj CMAS P1. Potapljači in naši novi člani so postali Mojca, Primož, Gal in Tilen.

Teoretični del tečaja je potekal v Ljubljani na sedežu društva, prvo spoznavanje z opremo in vaje so tečajniki še opravili v bazenu, potem pa že prvi vikend tečaja v nič kaj prijetnem deževnem vremenu nadaljevali s praktičnim delom v morju. No, voda se v enem tednu ni prav nič segrela, jih je pa vsaj na zaključni vikend razveselilo toplo zgodnjepoletno sonce.

Ugodne vremenske razmere so v Fieso na stažne potope privabile tudi nekaj ostalih članov društva, ki smo preverjali, ali je temperatura morja že sprejemljiva za polsuhe/mokre potapljaške obleke, za nekatere so bili to sploh prvi, težko pričakovani potopi v sezoni. V soboto smo se potapljali Klavdija R., Nejc T. in Alenka K., v nedeljo sta se nam pridružila še Boštjan P. in Aljoša G.. Neznačilno nizki temperaturi morja ob koncu maja ter slabši vidljivosti se nismo vdali in na potopih maksimalno uživali.

Za tečajnike je bila sobota namenjena nadaljnjemu utrjevanju praktičnega znanja, po temeljitem ponavljanju pa so se skupaj z inštruktorjema Juretom in Ireno preselili na Morsko biološko postajo Piran. Z nekaj zamude smo se jim pridružili tudi udeleženci na stažnih potopih in na naše veselje ugotovili, da so vrli člani in bodoči člani že vse pripravili za piknik na ploščadi v 1. nadstropju. Skupaj smo se nato ob prijetnem druženju podkrepili z odličnim pečenjem izpod spretnih rok našega Jureta, temu pa je sledil obvezen potapljaški krst tečajnikov.

Komaj so tečajniki seveda čakali nedeljo in izpitne potope, da končno postanejo čisto pravi potapljači. Po dopoldanskemu izpitnemu preverjanju njihovega znanja, so se zgodaj popoldan v spremstvu Irene in Jureta končno odpravili na svoj prvi potop in se iz njega vrnili polni navdušenja in novih vtisov.

Kljub slabi vidljivosti in mrazu nas je Fiesa ponovno razveseljevala z jato kavalov, jastogi, morskimi konjički, progastimi krulci, listi, golimi polži, ter z vsemi ostalimi ribami, raki in školjkami, kar jih še premore. Člani na stažnih potopih smo se celo potrudili najti kakšnega od potopljenih čolnov, kar je bilo zaradi slabe vidljivosti precejšnja igra na srečo.

Vse zahvale si zaslužita naša potrpežljiva inštruktorja Jure in Irena ter vsi ostali, ki ste pomagali pri izvedbi tečaja, novim članom pa čestitke za opravljen izpit in upam, da se kmalu vidimo na skupnih potopih!

Besedilo: Alenka Kokalj, foto: Alenka Kokalj in Klavdija Ropas (skupinska fotka).

Recent Posts

Start typing and press Enter to search